Facebook

RIASSZUNK?

Javaink megóvása fontos. Egyre gyakoribb mikor úgy szabadítanak meg hívatlan vendégeink az értékeinktől, hogy közben békésen alszunk az emeleti hálószobában. Ezek megelőzhetőek illetve a károk jelentősen csökkenthetőek lehetnének egy megfelelő vagyonvédelmi rendszerrel

Hogyan tehetjük biztonságossá otthonunkat? A termékkínálat bőséges, csak győzzünk válogat­ni a gyártók ajánlataiból. Legelterjedtebbek a vezetékes rendszerek, amelyeknél a közpon­ti egységhez közvetlen vezetéken csatlakoznak az érzékelők. A behatolásjelző rendszer lelke a riasztóközpont, amely az érzékelők jeleinek feldolgozására, értékelésére és jelzésgenerálására szolgál. Rendszerünk élesítését, hatástalanítását kezelőkön át végezhetjük. A belső teret mozgásérzékelőkkel védjük. Más eszközt kell használnunk klímaberendezés, befúvásos légtechnika és háziállat jelenlétekor is. A nyílászárókat nyitásérzékelőkkel, az üvegfelületeket akusztikus elven működő törésérzékelőkkel védhetjük. Rendszerünk kiegészíthető személyvédelemre szolgáló támadás-jelzővel, a riasztóközponthoz kapcsolt vagy önállóan működő tűz-, ill. szén-monoxid-érzékelővel is. A betörést a külvilágnak szirénával jelezhetjük. Lehetséges vezeték nélküli rend­szerek kiépítése is. Az érzékelők többsége elérhető rádiófrekven­ciás változatban is.

Léteznek kompakt berendezések is, amelyek a központi egységgel egybeépítve tartalmazzák a kezelőt, a szirénát és gyakran az érzékelőt is. Ezek megtalálhatóak az áruházak polcain, csak néhány ezer forintba kerülnek. Valóban alkalmasak biztonságtechnikai feladatok megoldására? Nézzük meg rendelkeznek-e a szükséges hatósági engedélyekkel, minősítésekkel!

A telepített behatolásjelző rend­szer nem csak arra alkalmas, hogy távollétünkben védje értékeinket. A rendszerek beállíthatóak „ot­thonmaradó, éjszakai” üzemmódba is. Ek­kor az érzékelők a folyamatosan használt helyiségekben (nappali, háló stb.) nem jeleznek riasztást. A ház többi része (garázs, bejára­tok) viszont védelmet kap. A MABISZ előírásainak megfelelő rendszerhez biztonságtech­nikai szakemberek szükségesek. A cégeknek rendelkezniük kell rendőrhatósági engedéllyel, ka­marai tagsággal és biztosítással. Az állandóan szóló kültéri szirénák miatt sokszor már azzal sem törődünk, ha az a szomszédos ház homlokzatán üvölt. Az elkövetők is állják a versenyt, egyre gyakoribb, hogy a külső szirénát elnémítják, a telefonvonalat elvágják.

Egy betörőnek mindene van, ami egy betöréshez kell: eszköz, bátorság, szakmai tapasztalat, esetleg helyismeret. Csak egyvalami nincs elegendő: idő! Ugyanis minél több időt tölt a tett szín­helyén, annál nagyobb az esélye annak, hogy felfedezik. Ha valóban biztonságban akarjuk tudni értékeinket, akkor olyan riasztórendszert kell telepítettünk, amely a betörésjelzést valamilyen átviteli csatornán át a lehető legrövidebb időn belül egy távfelügyeleti központ­ba küldi, ahonnan a helyszínre járőr érkezik. Az így továbbított jelzés használhatja a vezetékes telefonvonalat, vagy a GSM-alapú rendszert. Riasztáskor egy időben kétfajta jelzés jut el a távfelügyeleti központba. A riasztoplaza által ajánlott szolgáltató a biztonsági szintnek megfelelően kártérítési felelősséget is vállal, a kártérítési összeg kb. 140 ezer és 22 millió Ft között mozog. A központba beérkezett jelzés fogadása után azonnal értesítést kap a megadott személy és indul a járőr. E rendszerek gyűjtenek adatokat is: pl. nyitások- zárások ideje, az azt végző személy, helyiségek használata. A szolgáltatási csomagnak megfelelően ezeket az adatokat a szolgáltatók rögzítik és később kiadják.

A szolgáltatás árai függnek az átvitel típusától (vezetékes telefonvonal, GSM, GPRS), a kívánt intézkedés típusától, az értesítendők számától. E piacon is teret nyertek az „ingyenes ter­mékcsomagok” és egyéb, pl. részletfizetési kedvezmények.

Említést kell tennünk a rendszeres karbantartásról.

A hosszú távú megbízható működés záloga, hogy meghatáro­zott időközönként – min. évente egyszer – ellenőriztessük a be­rendezést. Hiába a jó eszköz, a szakember, a szakszerű telepítés és a hatékony távfelügyeleti szolgáltató, ha nem működik meg-felelően a rendszerünk. És persze ha működik, akkor riasszunk!

 

Papp Miklós

okl. villamosmérnök

* a cikk Terasz Magazinban is olvasható

R I A S Z T Ó

Hogyan juthat hozzá jó áron egy ilyen riasztórendszerhez ?

Kérje kötelezettségmentes ajánlatunkat !

Kötelező *