Facebook

SZÉNMONOXID ÉRZÉKELŐT?

 

Az újságok hírei között egyre gyakrabban olvashatjuk: szénmonoxid okozta mérgezés következtében…. Tüzelő berendezéseinket a gyártók előírásai szerint üzemeltetjük, ügyelünk, hogy megfelelő mennyiségű levegő álljon rendelkezésre, a szükséges szellőzést is biztosítjuk, mégis gyakran szénmonoxid jut otthonunkba. Vajon megelőzhető a tragédia?

 A szénmonoxid színtelen, szagtalan gáz, érzékszerveinkkel szinte észrevehetetlen. Jelenlétére vannak ráutaló tünetek ( rossz közérzet, fejfájás ) , de nem mindig gondolunk a gyilkos gázra, mely az oxigénhez hasonlóan kötődik az oxigénszállításért felelős hemoglobinhoz. Ennek következtében sejtjeink oxigénhiányos állapotba kerülnek, elvesztjük eszméletünket és beállhat a halál.

 Mindez megelőzhető egy hibátlan, a szabványoknak megfelelő szénmonoxid érzékelővel. Működésüket tekintve katalikus, félvezető vagy elektro-kémiai elven működhetnek. A 2001-ben bevezetett EN50291:2001 szabvány szerint a szénmonoxid tulajdonságaira és üzemeltetésére vonatkozóan az elektro-kémiai szenzorral rendelkezők felelnek meg a használatra. Ezek az érzékelő elemek mérhetően megváltoztatják jellemzőiket, egy adott határértéket átlépve a változást riasztás jelzésére használjuk fel. A határértéket szabvány határozza meg.

A felhasználandó érzékelő kiválasztásánál fordítsunk különös figyelmet arra, hogy rendelkezik-e a szabványoknak megfelelő tanúsítvánnyal, a forgalomba hozatalhoz szükséges CE jelöléssel. A berendezéseket kizárólag megfelelő szakképesítéssel rendelkező szakemberrel szereltessük fel.

A szénmonoxid gáz jellemzően felfelé száll, a levegővel már kis áramlás hatására is erőteljesen keveredik. A helyiségben nem rétegeződik. Telepítésére a védendő területek különbözősége miatt általános iránymutatást lehet csak adni, a termékek gyártói gyakran egyedi útmutatást mellékelnek az eszközhöz. Általában a potenciális szénmonoxid forrástól 1-2 méterre, fejmagasságban szerelendő, riasztási hangjelzését a távolabbi helyiségekben is lehessen hallani ( hálószoba ). Ismételten felhívom a figyelmet, hogy kizárólag megfelelő szakképesítéssel rendelkező szakemberrel szereltessük fel. Otthona védelmében a riasztoplaza kínálatában megtalálhatók önállóan működő vagy riasztórendszerhez illeszthető érzékelők

Rendkívül fontos, hogy kazánjainkat az előírásoknak megfelelően üzemeltessük, karbantartsuk, a kapcsolódó kéményeket előírás szerint rendszeresen ellenőriztessük!

Sajnálatos, de meghibásodás, szeles időjárás vagy gondatlanság miatt szénmonoxid jut otthonunkba. Legyünk elővigyázatosak, fordítsunk gondot a veszély megelőzésére.

 

A válasz tehát IGEN, szénmonoxid érzékelőt!

 

Papp Miklós

okl. villamosmérnök

* cikk általános ismertető céllal íródott

 

CO É R Z É K E L Ő

Hogyan juthat hozzá jó áron egy valóban megbízható szénmonoxid érzékelőhöz ?

Kérje kötelezettségmentes ajánlatunkat !

Kötelező *

 

R I A S Z T Ó

Hogyan juthat hozzá jó áron egy ilyen riasztórendszerhez ?

Kérje kötelezettségmentes ajánlatunkat !

Kötelező *